logo_ue_header

Comunicate

formare telemedicina romania

10 motive să participi la proiectului Competențe digitale pentru angajați – suport pentru IMM-urile din sectorul sănătății în asimilarea tehnologiilor și dezvoltarea serviciilor de telemedicină (TELEmed)

Obiectivul general al proiectului Competențe digitale pentru angajați – suport pentru IMM-urile din sectorul sănătății în asimilarea tehnologiilor și dezvoltarea …

Citeste mai mult

PALMED anunță demararea proiectului Competențe digitale pentru angajați – suport pentru IMM-urile din sectorul sănătății în asimilarea tehnologiilor și dezvoltarea serviciilor de telemedicină (TELEmed)

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, în calitate de solicitant, alături de Asociația PARTENER – GIDL și SC Stabris SRL, în …

Citeste mai mult

Înscrie-te Acum

Vino alături de noi

Ne poți trimite un email la office@palmed.org.ro sau ne poți suna la 0734 000 220

Despre Proiect

Soluțiile de telemedicină oferă multiple beneficii care îmbunătățesc experiența pacientului, oferă îngrijiri de calitate și economisesc bani. Iată câteva dintre beneficiile semnificative ale implementării telemedicinei.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea adaptabiilității IMM-urilor din sectorul sănătății din Regiunea Nord-Est la schimbările actuale și viitoare ale pieței, prin dezvoltarea competențelor digitale de bază și avansate ale angajaților.

Obiectivul general al proiectului contribuie la obiectivul specific al POCU și al apelului prin creșterea cu 305 a numărului de angajați din IMM-urile din sănătate care și-au îmbunătățit nivelul de cunoștințe și competențe digitale pentru a susține adaptarea și dezvoltarea activităților firmei la telemedicină, industrie 4.0 și domenii de specializare inteligentă. Astfel, proiectul sprijină consolidarea capacității profesionale a angajaților din sănătate de a se adapta și a deveni mai competitivi în exercițiul activităților de la locul de muncă

În acest mod, IMM-urile cu activitate în domeniul sănătății (sector inclus în SNC), parte importantă a economiilor regionale, sunt implicate și beneficiază de schimbarea produsă de TIC și de trecerea la industria 4.0 prin pregătirea și calificarea forței de muncă de care dispune. Prin categoriile de competențe furnizate angajaților, 35 de firme din sectorul sănătății sunt susținute în procesul de adaptare a activității la domenii de specializare inteligentă (cf SNCDI).
În acest sens, obiectivul general produce un efect major pe termen lung în sensul că forța de muncă din sectorul sănătății este sprijinită să devină mai competitivă, aceasta fiind pregătită să facă față și să răspundă cerințelor din activitățile viitoare ale firmelor în care lucrează sau din sector (telemedicină, industria 4.0).

OS1: Creșterea gradului de conștientizare a 35 angajatori din IMM-uri din sănătate din regiunea Nord-Est pentru încurajarea participării angajaților la formare continuă.

În sănătate, angajații sunt o resursă esențială. Firmele unde managementul va anticipa evoluția serviciilor și al resursei umane vor câștiga. Multe dintre unitățile sanitare au practicat în această perioadă telemedicina. Cu ajutorul tehnologiei, sunt reduse costurile, medicii comunică rapid și eficient cu pacienții. TIC ajută la oferirea de servicii medicale eficiente și sigure. Va fi utilizat un pachet complex de acțiuni de informare (campanie social media, site internet, contact direct) pentru a informa angajatorii despre avantajele telemedicinei în dezvoltarea afacerii lor și facilitățile pentru dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților. Se va mai urmări promovarea telemedicinei ca opțiune în furnizarea serviciilor medicale, mizând pe avantajele sale și oportunitățile angajaților pentru a se forma. Vizată este conducerea firmei. Prin accesarea informațiilor, managerii vor conștientiza beneficiile telemedicinei pentru afacerea lor și vor înțelege sprijinul pe care proiectul le oferă:

  • adaptarea afacerii la contextul viitor;
  • creșterea eficienței serviciilor utilizând tehnologiile;
  • instruirea angajaților pentru utilizarea TIC pentru a fi performanți la locul de muncă;
  • mai bună înțelegere a rolului TIC în domeniile de specializare inteligentă în firma lor. Se are în vedere că 35 IMM-ri din RNE să-și motiveze angajații pentru dezvoltarea competențelor digitale și partiparea la formare, 305 participând la 20 de programe de formare online. 10 din IMM-uri vor participa și la programe de instruire la locul de muncă (100 persoane, 2 programe/firmă, 10 firme, 5 persoane/program).

 

OS2: Îmbunătățirea și certificarea nivelului de competențe digitale pentru 305 angajați din IMM-uri cu activitate în sectorul sănătății din regiunea Nord Est prin programe de formare online inovative.

Prin participarea la programele de formare, beneficiarii vor dobândi cunoștințe și competente digitale de bază, avansate și în arii tehnologice specifice TIC și ale industriei 4.0. Astfel:

  • vor înțelege impactul pe care tehnologiile și telemedicina îl vor avea în firmele lor și provocările majore cu care se vor confrunta;
  • vor fi mai eficienți la locurile de muncă;
  • se vor adapta mai ușor la schimbările din întreprinderile în care lucrează și vor susține firmele în activitatea lor orientată spre domeniile de specializare inteligentă cf SNCDI.

Programele de formare vor fi acțiuni de ținută, a căror valoare adăugată este dată de următorele:

  • un puternic caracter aplicat, adaptat cerințelor și nevoilor participanților;
  • vor fi concepute pornind de la cerințele și specificul locului de muncă ale beneficiarilor;
  • va exista o triplă certificare/validare a competențelor dobândite;
  • conținutul programelor de formare va include noutăți și practici de nivel european pentru formarea competențelor digitale care să susțină telemedicina și introducerea tehnologiilor în serviciile de sănătate;
  • relevanță pentru susținerea furnizării și dezvoltării serviciilor de sănătate în contextului epidemilogic actual;
  • vizează cu prioritate formarea și certificarea de competențe digitale avansate și în arii tehnologice specifice industriei 4.0. Recunoașterea programelor de formare va fi națională (nivelurile 3-7 EQF=1-4 e-CF), la nivelul organizațiilor profesionale din sănătate CMR, CMD,OAMGMAMR etc. (credite de formare continuă).

 

OS3: Sprijinirea a 10 IMM-uri cu activitate în sectorul sănătății din regiunea Nord Est în adaptarea/dezvoltarea la domeniile de specializare inteligentă prin elaborarea și introducerea de programe de învățare la locul de muncă.

Pe lângă acțiunile de conștientizare, prin care managerii vor conștientiza provocările și beneficiile telemedicinei pentru afacerea lor, proiectul sprijină 10 IMM-uri din sectorul sănătății din RNE pentru a-și adapta activitatea sau dezvoltă domeniile de specializare inteligentă din activitatea lor. Astfel, utilizând metode și intrumente moderne cum ar fi GPEC (Gestiunea previzională a posturilor de lucru și a competențelor aferente acestora), 10 IMM-uri din sectorul sănătății din RNE (spitale, clinici, cabinete, laboratoare etc.) vor beneficia de o analiză a activității actuale în corelație cu evoluția în perspectivă și telemedicină, putându-se astfel determină potențialul de digitalizare a activităților. În acest mod va fi determinat necesarul de competențe necesare angajaților și vor fi elaborate programele de învățare la locul de muncă axate pe nevoile angajaților (alfabetizare digitală, competențe de bază avansate în domeniul TIC și al industrie 4.0.).
Pentru fiecare din cele 10 de firme va fi construit un program de formare personalizat pe posturi și activități. Echipa de proiect va sprijini angajatorii în implementarea acestor programe, derulând în cadrul proiectului câte 2 programe/firmă, urmând ca aceștia să le continue în etapă post-proiect cel puțin 12 luni.

Experții proiectului vor lucra cu echipele de management din firmele vizate pentru a-i forma în domeniul GPEC și elaborarea și implementarea unui program de instruire la locul de muncă (formare de formatori, formare de persoane).